Макароноварки
Макароноварки - конструкція і принцип роботи
Макароноварки - це вид теплового обладнання, призначений для приготування всіх видів макаронів та інших виробів з тіста (пельмені, вареники і т.д.). Конструкція макароноварки нагадує фритюрницю. Вона, як і фритюрниця має 1 або 2 ванни, в яку в сітчастому кошику опускають продукти. Кошик має кілька секцій і завдяки цьому, можна одночасно готувати різні продукти. Щоб в процесі варіння продукти не злипалися, вони перемішуються спеціальним пристроєм. Після того як процес варіння закінчений, корзина з продуктами піднімається з ванни і на якийсь час закріплюється над нею, щоб стекла вода. Сучасні макароноварки оснащені автоматичним підйомом кошика. Щоб у ванній рівень води залишався незмінним, використовується кран з проточною водою - це компенсує втрати вологи, яка в процесі приготування випарувалася або поглотилась продуктами. Вода з робочих ємностей зливається через трубку з перфорованим фільтром, а що утворюється піна або крахмал видаляються в спеціальну зону переливу. На передній поверхні макароноварки знаходиться панель управління, за допомогою якої можна регулювати рівень надходження підігрітої води в ванну, потужність і інші параметри. Деякі макароноварки оснащені датчиком автоматичного доливання води, і контролером мінімального або максимального рівня води у ванні.
Макароноварки - види
Макароноварки, по своєму виконанню, бувають настільними або підлоговими, а по виду харчування - газовими або електричними. Макароноварки підлогові, як правило, мають високу продуктивність і потужність. Їх використовують у великих ресторанах або кафе з середземноморською кухнею. Макароноварки настільні Не такі потужні, як підлогові, і розраховані такі макароноварки на роботу в закладах з невисокою прохідністю. У електричних макароноварок джерело тепла - тени (трубчасті нагрівальні елементи), у газових - газовий пальник.
Макароноварки - рекомендації по вибору
Основні особливості, на які слід звернути увагу при виборі макароноварки:
Джерело живлення. Від цього показника безпосередньо залежить ціна макароноварки. Газові та електричні моделі мають як свої плюси, так і мінуси. Наприклад, макароноварки газові економічніші. Макароноварки електричні можуть встановлюватися в будь-якому приміщенні, де є стандартна електромережу.
Конструкція макароноварки. У макароноварки в процесі приготування повинен підтримуватися певний рівень води. Необхідно звернути увагу і на наявність пристрою, що знімає з води піну від крохмалю або масла, так як якщо вода буде залишатися чистою, то в ній можна буде приготувати кілька порцій.
Кошики. Від їх кількості також буде залежати ціна макароноварки і економити на них не рекомендується, оскільки з їх допомогою можна приготувати одночасно кілька видів макаронів. Великим плюсом є і наявність додаткової кошика для спагетті.
Режим очікування - ця функція дозволяє заздалегідь завантажувати в апарат продукти і встановлювати час, в яке макароноварки почне свою роботу.
Кількість ванн і їх обсяг. Чим підприємство більше, тим більшого обсягу повинні бути ванни макороноваркі. Якщо їх дві, то ще краще.
Потужність. Від цього показника залежить час нагріву води і час для приготування макаронів.