Шприци для ковбас
Шприц для ковбаси - призначення
Шприци ковбасні - обладнання, призначене для набивання грубим фаршем ковбасних оболонок. Застосовуються шприци ковбасні на м'ясопереробних підприємствах, в цехах з виробництва ковбас, в ресторанах та інших підприємствах громадського харчування.
Ковбасний шприц має форму циліндра. Поршень, який знаходиться всередині нього, переміщається і забезпечує подачу фаршу. Рух поршня здійснюється або гідравлічним способом, або вручну. На кінці циліндра закріплена воронка, на яку надягають оболонку наповнюємо фаршем. В шприцах гідравлічних оболонка наповнюється в умовах вакууму, внаслідок чого не відбувається окислення білків і амінокислот, а також розмноження бактерій і вірусів. Ковбаса, для наповнення якої використовують вакуумні шприци ковбасні, відрізняється приємним кольором, насиченим смаком і більш довгим терміном зберігання.
Шприци ковбасні - види
За своєю будовою шприци ковбасні діляться на електричні (гідравлічні). і ручні (механічні).
Ручні шприци ковбасні підійдуть для невеликих виробництв, а шприци ковбасні електричні використовуються в основному на м'ясокомбінатах з великими обсягами виробництва і управляються вони електронікою.
За типом розміщення шприци ковбасні діляться на вертикальні і горизонтальні.
За принципом подачі розрізняють:
шприци ковбасні роторні - їх використовують при наповненні структурних і низькотемпературних фаршів, оскільки такий механізм є більш щадним до них.
Завдяки застосуванню особливої системи дбайливого різання використання таких наповнювачів позитивно позначається на збереження структури фаршу, зовнішній вигляд кінцевого продукту.
шприци ковбасні шнекові (гвинтові) - зручніше використовувати для роботи з безструктурними фаршами сосисок, варених ковбас і сардельок.
Крім цього існують універсальні шприци ковбасні та шприци для наповнення тільки одного типу ковбас. Також шприц для ковбаси можна використовувати для наповнення паштетів, масла, сиру та ін.