Фаршмішалки
Фаршмішалки - призначення і принцип роботи
Фаршмішалки використовують для перемішування рибного або м'ясного фаршу, сиру, овочевих сумішей та інших пастоподібних або вузьких продуктів до однорідної маси, а також для масування і соління невеликих шматків м'яса (до 500 г). Під час перемішування додають барвники, спеції, розсоли, борошно та інші передбачені рецептурою добавки. Найчастіше Фаршмішалки використовують на підприємствах м'ясопереробки, в ковбасних і м'ясних цехах, при виробництві консервів, в супермаркетах в чебуречних або закладах східної кухні з високою прохідністю.
У конструкцію фаршемешалки входять: робочий бункер (ємності, для перемішування фаршу), 2 вала з лопатями, розташованими під кутом, панель управління, електропривод, підстава і кришка. Фарш завантажують в робочий бункер, де назустріч один одному обертаються вали з лопатями, які і перемішують його там протягом певного часу. Після того як фарш готовий, він вивантажується в розвантажувальний бункер. У моделях, де такий відсутній, вивантаження відбувається за рахунок переміщення робочого бункера з вертикального положення в горизонтальне.
Фаршмішалки - переваги
завдяки особливостям конструкції Фаршмішалки відбувається рівномірне перемішування фаршу, а конструктивні особливості лопатей агрегату і діжі, забезпечують ще й рівномірність розподілу інгредієнтів по всьому об'єму сировини;
фарш, приготований в фаршемешалке, має стійкий кольором і щільною структурою без пор;
при використанні фаршемешалки збільшується загальна продуктивність підприємства і скорочується час на виробництво продуктів;
багато сучасних Фаршмішалки перемішують фарш автоматично, з використанням заздалегідь складених програм, які зберігаються в їх пам'яті;
все Фаршмішалки оснащені захисним механізмом, який при піднятті кришки блокує роботу лопатей;
управління і контроль над процесом Фаршмішалки може здійснюватися одним оператором.
Фаршмішалки - види
Умовно фаршемешалки можна розділити на 2 групи:
відкриті Фаршмішалки - фарш перемішується при контакті з повітрям;
вакуумні (закриті) Фаршмішалки - на час перемішування фаршу розвантажувальний отвір герметично закриваються кришкою, і доступ повітря обмежується. Використання вакууму покращує структуру ковбасних і м'ясних виробів, фарш має більш високу щільність, стабілізується його колір, забезпечується більш тривалий термін придатності кінцевого продукту.
Залежно від типу перемішує робочого органу Фаршмішалки поділяють на:
Лопатеві Фаршмішалки мають більш інтенсивне і комплексний вплив на продукт, відмінно підійдуть для замішування фаршу при приготуванні шинки і копчених ковбас.
Спіральні Фаршмішалки використовують для замішування крупнокусковой суміші або густого фаршу. Як правило, такі Фаршмішалки застосовують для обробки фаршу варених ковбас і сосисок.
Шнекові Фаршмішалки застосовуються там, де необхідно дбайливе перемішування фаршу.
Z-образні Фаршмішалки призначені для перемішування «важких» фаршів.